یادگیری یا ارزشیابی ترکیبی چیست؟ blended learning چیست؟ بهترین روش تدریس ترکیبی کدام است؟همان گونه که از نام این روش مشخص است یادگیری ترکیبی، یک راهکار میانی بین آموزش مدرس محور یا همان آموزش سنتی و آموزش مجازی (elearning یا mlearning) است. در آموزش ترکیبی یا یادگیری تلفیقی می تواند بهترین فرمت های یادگیری در هر دو روش را انتخاب کنید و ارائه دهید. برای یادگیری ترکیبی در انگلیسی دو اصطلاح blended learning و hybrid learning به کار برده می شود.
فهرست
- انواع مدل آموزش و یادگیری ترکیبی
- مدل چهره به چهره
- آموزش مدرس مجازی یا VILT(Virtual Instructor-Led Training) که به رویکرد آنلاین نیز شناخته می شود
- رویکرد ترکیبی که در آن ILT یا VILT با آموزش الکترونیکی ترکیب می شود، با عنوان مدل چرخشی نیز شناخته می شود
- رویکرد خود ترکیبی
- چه چیزی باعث می شود تقاضا برای پذیرش رویکرد آموزش ترکیبی در فضای آموزش سنتی ِ مدرس محور افزایش پیدا کند؟
- مزایای یادگیری ترکیبی
- ۹ روش یادگیری ترکیبی
در حال حاضر بیماری همه گیر جهانی کرونا سبب شده که سیستم های آموزشی و مربیان در سراسر جهان به دنبال راه های جدیدی برای ارائه تجربیات یادگیری با کیفیت بالا به دانش آموزان خود باشند. یکی از روش های مورد توجه، به ویژه با توجه به شرایط امروز، یادگیری ترکیبی و یا یادگیری تلفیقی است زیرا هم برای دانش آموزان انعطاف پذیر است و هم محبوب.
با توجه به ماهیت آموزش، پویایی آن، نوع محتوا و غیره شما می توانید این دو روش (آموزش مجازی و سنتی) را ترکیب کنید که به شما کمک می کند تا برنامه و قواعد یادگیری را به بهترین نحو برآورده کنید. راهکار های یادگیری ترکیبی را می توان در فرمت های مختلف ارائه داد. هر کدام از این روش ها، ارزش منحصر به فردی را برای ما فراهم می کنند. در این مقاله به بررسی رویکردهای یادگیری ترکیبی و مزایایی که برای فراگیران و سازمان ها و مدرسان به همراه دارد، می پردازیم اما در ابتدا، به مدل های معمول یادگیری ترکیبی خواهیم پرداخت.
بر اساس یک نظرسنجی اخیر، ۵۹ درصد از دانش آموزان انگیزه بیشتری برای یادگیری از طریق یادگیری ترکیبی دارند تا یک دوره کاملاً آنلاین یا محیط کلاسی سنتی. این نشان می دهد که اجرای تکنیک های یادگیری ترکیبی می تواند تأثیر مثبتی بر شما و دانش آموزان شما به عنوان مربی یا کارفرما داشته باشد. یادگیری ترکیبی به مربیان و دانشآموزان این امکان را میدهد تا از آموزشهای آنلاین و حضوری برای ایجاد یک مدل انعطافپذیر استفاده کنند که هم برای مربیان و هم برای دانشآموزان مفید باشد.
یادگیری تلفیقی چیست؟
یادگیری تلفیقی روشی از آموزش است که از چندین رسانه استفاده می کند. بخشهایی از دوره به صورت استراتژیک برای ارائه در یک دوره آنلاین انتخاب میشوند و سایر بخشها از آموزش حضوری استفاده میکنند. برای مثال، دانشآموزان ممکن است سخنرانیهای آنلاینی داشته باشند که مطالب را آموزش میدهند، و در آزمایشگاههای کلاسی برای به کار بردن آموختههایشان شرکت نمایند.
یک تصور غلط در مورد یادگیری ترکیبی این است که این نوع آموزش فقط برای محیط های سنتی K-12 و آموزش عالی مفید است. در حالی که برای مربیان در تمام سطوح مفید می باشد، همچنین یک مدل مفید برای آموزش شرکتی و سازمانی است.
معلمان در همه مقاطع تحصیلی و کارفرمایان می توانند از آن برای آموزش کارکنان استفاده کنند.
یادگیری آنلاین میتواند شامل سخنرانیهای زنده یا ضبطشده، وبینارها، فیلمها و آزمونها باشد. بهترین روش معمولاً اجرای چند مورد از این موارد در مقادیر مختلف برای حداکثر تأثیر است.
ایده آموزش آنلاین این است که به دانش آموزان و کارمندان روشی انعطاف پذیرتر و در عین حال سازگارتر برای یادگیری ارائه شود.
انواع مدل آموزش و یادگیری ترکیبی
برای یادگیری ترکیبی یا یادگیری تلفیقی مدل های مختلفی توسعه یافته است. در انتخاب مدل مناسب، باید به نیازهای دانش پذیران خود توجه کنید و بر اساس آن تصمیم گیری کنید. در ادامه به معرفی ۴ مدل یادگیری ترکیبی می پردازیم:
یادگیری تلفیقی: مدل چهره به چهره
غالب آموزش ها به صورت حضوری و چهره به چهره صورت می پذیرد. از آموزش آنلاین برای آن دسته از دانش آموزانی که از کلاس عقب افتاده اند استفاده می شود. همچنین برای برخی از جلسات رفع اشکال و بحث و گفت و گو از پلتفرم های آموزش الکترونیکی بهره برده می شود.
یادگیری تلفیقی: آموزش مدرس مجازی یا VILT(Virtual Instructor-Led Training) که به رویکرد آنلاین نیز شناخته می شود
در این حالت نیز آموزش اولیه توسط مدرس صورت می گیرد. با این حال، به جای جلسه ای رو در رو، آموزش به صورت مجازی از طریق یک پلتفرم صورت می گیرد. یکی از ابزارهایی که برای پیاده سازی این روش لازم است، سیستم آموزش الکترونیکی lms می باشد. پلتفرم های مجازی پشتیبانی های آنلاین اضافی را ارائه می دهند که عموماً شامل موارد زیر می شوند:
- سئوالات نظرسنجی
- سئوالات آنلاین
- اتاق هایی برای انجام فعالیت های گروهی
- چت ها و گفتگو های موضوعی
علاوه بر آن، جلسات آنلاین را می توان ضبط کرد و این جلسات ضبط شده برای فراگیران هر زمان که بخواهند قابل دسترس است. مدرس می تواند از به اشتراک گذاری مطالب پیشین وبینار ها یا وب کنفرانس ها ٬ بر روی پلتفرم آموزش مجازی مجددا از آن ها استفاده کند. یکی دیگر از مزیت های مهم برای مدرس این است که آمی تواند به صورت آنلاین بازخوردها را بلافاصله دریافت کنند. علاوه بر آن، می تواند نمرات شرکت کنندگان را آنلاین ببیند و برای مرحله های بعدی برنامه ریزی کنند (در صورتی که نیاز به بهبود و تقویت داشته باشند).
رویکرد ترکیبی که در آن ILT یا VILT با آموزش الکترونیکی ترکیب می شود، با عنوان مدل چرخشی نیز شناخته می شود
امروزه دیگر همه می دانیم که بسیاری از نیازهای آموزشی را نمی توان به طور کامل با یک رویکرد مبتنی بر مدرس و یا یک رویکرد کاملاً آنلاین برطرف کرد. اساساً، برای رسیدن به نتایج مورد نیاز، ترکیبی از هر دو رویکرد ضروری است. به عنوان مثال یک برنامه درمانی را در نظر بگیرید که در آن شما نیاز به ارتباط با انسانی به عنوان بیمار دارید اما قسمت های گسترده ای از آموزش را می توانید به صورت آنلاین در دسترس او قرار دهید. شما می توانید انتخاب کنید که چه نوع آموزش آنلاینی را داشته باشید:
*آموزش آنلاین عمده محتوای شما را تشکیل دهد و به صورت جزئی از آموزش حضوری نیز استفاده کنید
*آموزش حضوری بخش عمده آموزش ترکیبی را تشکیل دهد و در کنار آن از مزایای آموزش انلاین نیز بهره مند شوید
یادگیری تلفیقی: رویکرد خود ترکیبی
در این رویکرد دانش پذیران این امکان را دارند که خودشان فراتر از سرفصل ها و سیلابس دوره آموزشی بروند و کلاس های اضافه و پیشرفته ای را بگذرانند. این دوره های اضافی باید بر اساس علایق، اهداف و مهارت های شخصی دانش پذیر انتخاب شوند.
چه چیزی باعث می شود تقاضا برای پذیرش رویکرد آموزش ترکیبی و روش تدریس ترکیبی در فضای آموزش سنتی ِ مدرس محور افزایش پیدا کند؟
شتابی که در اتخاذ رویکرد یادگیری ترکیبی نسبت به آموزش سنتی شاهد آن هستیم، ریشه در مزایایی دارد که برای مدرسان، فراگیران و سازمان ها و آموزشگاه ها به ارمغان می آورد. فراگیران خواستار انعطاف پذیری بیشتری در نحوه ی یادگیری خود هستند و آنها می خواهند که ترکیبی از آموزش سنتی و آموزش آنلاین یادگیری سریع تری داشته باشند و از مزایای هر دوی این روش ها بهره مند گردد. چالش های مربوط به بودجه ها، مدرسان محدود و نیاز به رسیدن به مخاطبان گسترده در کوتاه مدت دلایلی هستند که سازمان ها در حال پیاده سازی روش آموزش ترکیبی هستند.
مزایای یادگیری تلفیقی یا ترکیبی
رویکرد آموزش ترکیبی مزایای زیادی را نسبت به آموزش سنتی ارائه می دهد. در ادامه به ۱۰ مزیت رویکرد یادگیری ترکیبی، به تفکیک مزایای آن برای فراگیران و سازمان ها، می پردازیم.
مزایای یادگیری ترکیبی برای فراگیران عبارتند از:
۱- یادگیرنده محور است و کنترل بیشتری را برای یادگیرنده فراهم می کند. آنها در بهترین حالت می توانند از هر دو فرمت های آموزش استفاده کنند.
۲- علاوه بر انعطاف پذیری که برای فراگیران ایجاد می کند، دسترسی به منابع آنلاین فراهم می کند. آنها حتی می توانند آموزش مدرس ضبط شده را نیز در cms به اشتراک بگذارد.
۳- روش آموزش ترکیبی و یا یادگیری تلفیقی، ابزارهایی منابع آنلاین دارند که اکنون برای فراگیران در دسترس هستند. آنها میتوانند تصمیم بگیرند که چگونه از آن استفاده کنند و از آنها برای تقویت یادگیری استفاده کنند.
۴- حتی پس از آنکه جلسه یا کلاس مجازی پایان یافت، فراگیران می توانند همکاری با هم کلاسی های خود و همچنین معلمان داشته باشند. این امکان از طریق ویژگی های تعاملی مانند بحث های موضوعی و چت ها امکان پذیر است.
۵- تحقیقات تایید می کند که آموزش آنلاین نتیجه بهتری را به ما میدهد. روش یادگیری ترکیبی برنامه ریزی بهتری را به نسبت برنامه های ILT را فراهم می کند.
۶- رویکرد آموزش ترکیبی و روش تدریس ترکیبی٬ سازمانها را قادر می سازد تا در یک زمان کوتاه، مخاطبانشان را در سراسر جهان افزایش دهند. همچنین سازمانها را قادر می سازد تا هزینه ها را کاهش دهند.
۷- رویکردهای آموزش ترکیبی زمان کمتری را نسبت به جلسات ILT می گیرند.
۸- استفاده از یادگیری ترکیبی همچنین سازمانها را قادر می سازد تا به راحتی (از طریق ارزیابی های آنلاین) تاثیر آموزش را ارزیابی کنند و بازخورد ها را بگیرند.
۹- آنها می توانند با تولید محتوای سرگرم کننده و استراتژی های جالب و پرطرفدار مانند میکرولرنینگ و گیمیفیکیشن، تجربه یادگیری بهتری را به وجود آورند که موجب یادگیری بیشتر می شود.
۱۰- آموزش نباید به آموزش سنتی محدود شود. در عوض می تواند از طریق پلتفرم آنلاین و از طریق مسیرهای یادگیری ادامه یابد.
۹ روش یادگیری ترکیبی یا یادگیری تلفیقی
در ادامه می پردازیم به بهترین شیوه هایی که معتقدیم برای توسعه برنامه های موفق یادگیری ترکیبی و روش تدریس ترکیبی ضروری است.
آموزش ترکیبی و یا یادگیری تلفیقی بهترین شیوه ی آموزش است که بهتر است به سازمانتان اعمال کنید. یادگیری ترکیبی یکی از موثرترین شیوه های یادگیری برای بزرگسالان است٬ زیرا روشهای مختلف آموزش مجازی را با هم ترکیب می کند. اما انواع مختلفی از مدل های آموزش ترکیبی وجود دارد که می توانند در محیط آموزشی شرکت انتخاب شوند. برای کمک به محدود کردن گزینه ها، در این مقاله سعی کرده ایم تا برخی از بهترین شیوه هایی را که معتقدیم برای برنامه های موفق یادگیری ترکیبی حیاتی هستند، خواهیم پرداخت. بسیاری از این شیوه ها، استراتژی هایی هستند که نه تنها باعث بهبود برنامه می شوند بلکه ROI کلی شرکت را بهبود می بخشند.
۱- طراحی از ابتدا
به عنوان طراحان آموزشی، ما فرض هایی در مورد نتایج آموزش موجود، نیازهای مخاطبان و امکانات ارائه می کنیم. طراحی دقیق تر دوره های آنلاین نتیجه بهتر می دهد. توسعه و یا ارائه اهداف یادگیری برای کل برنامه
اطمینان حاصل کنید که طراحی، یادگیرنده محور است. جزئیات برنامه درسی را به اشتراک بگذارید و کل مسیر برنامه٬ فعالیت ها٬ زمان بندی٬ تاریخ ها ٬ شرایط مختلف و … را شرح دهید.
۲- طراحی برای نتیجه، نه برای فناوری
فقط به این دلیل که بخش IT شما یک ابزار جدید یادگیری از طریق تلفن همراه (mlearning) را منتشر کرده است، نباید حتما در تمام دوره ها نیاز به تلفن همراه داشته باشید. آموزش از طریق موبایل (mlearning)، شبیه سازی D۳ و AV یا VR و … همگی تکنولوژی های مهمی هستند که برای به افزایش رساندن تعامل و کمک به فراگیران استفاده می شوند. با این حال، همه آنها جایگاه خودشان را در استراتژی های یادگیری دارند. برای مثال، اگر نتیجه مطلوب یک برنامه، آگاهی از امنیت سایبری باشد، در آن صورت به عنوان مثال، شبیه سازی ۳D کامل محیط دفتر همراه با اتاق های شبیه سازی شده، میزها و کامپیوتر ها، ضروری نیست. احتمالاً طراحی یک نمونه از خطرات امنیتی برای نشان دادن اثرات تهدیدات مختلف سایبری بهتر خواهد بود.
۳- یکپارچه سازی کامل
ما اغلب پروژه ای را که با دوره آموزشی فعلی تطابق داشته باشد، آغاز می کنیم. اضافه کردن آموزش آنلاین به دوره های آموزشی، کافی نیست. اضافه کردن آموزش الکترونیکی تنها یادگیرندگان را جذب می کند و بهره برداری ندارد. استراتژی های آموزشی را با دقت انتخاب کنید و بر ایجاد آموزش های جذاب تمرکز کنید. بنابراین آموزش را به نحوی که کارمندان بتوانند در طول روز آموزش ببینند را بسازید.
۴- کاربرد تئوریات در دنیای واقعی
یادگیری تئوری البته که مهم و ضروری است اما فراگیران باید کاربرد تئوریات را در دنیای واقعی ببینند تا بتوانند مطالب گفته شده را بهتر فرا بگیرند. در راستای مدیریت محتوای آموزشی توصیه می کنیم از طریق مثالها٬تمرین ها و سناریو ها مطالب و تئوری ها را با شغل اصلی کارمندان و کاربرد آنها در فضای شغلیشان، مرتبط کنید.
۵- فضایی را برای آن در نظر بگیرید
مزیت بزرگی را که یادگیری ترکیبی دارد این است که میتوان آن را به بخش های مختلف تقسیم کرد. به طور مشخصی گسترش رویدادها و فعالیت های آموزشی مختلف٬ مطالب را در حافظه بلند مدت ثبت خواهد کرد.
۶- مطالب در حافظه میماند
ما به تمام مطالب آموخته شده برای موفقیت نیاز نداریم اما به طور کلی یادگیری ترکیبی و یا یادگیری تلفیقی بایستی تاثیرگذار باشد. به هر قطعه از برنامه نگاهی بیندازید و ببینید که چگونه میتوانید ماندگاری مطالب را با جذب فراگیران در فعالیت ها افزایش دهید.
۷- تشویق به همکاری میشوند
همکاری میتواند از طریق فعالیت های گروهی در هنگام یادگیری برنامه درسی آموزشی صورت گیرد٬ اما همچنین میتواند از طریق چت های آنلاین٬ به اشتراک گذاری صفحه نمایش از طریق وب کنفرانس adobe connect و تمرینات نیز صورت گیرد. تعامل یادگیرنده با دیگران و ایجاد فضای تعاملی به جای تمرکز بر فرد ٬ تجربه ارزشمندی را برای یادگیرنده ایجاد میکند و به مدرسین در تعلیم و یادگیری الکترونیکی کمک میکنند.
۸- ارزیابی کنید
فراموش نکنید که کارایی و کارآمدی برنامه را در نظر بگیرید. این تنها راه برای اصلاح و بهبود برنامه یادگیری ترکیبی شماست. از فراگیران بازخورد بگیرید وفید بک گرفتن را به بخشی از درس اضافه کنید( همیشه یک حلقه بهبود مستمر در دوره های آموزشی وجود دارد). ارزیابی در مرحله نخست کافی نیست. باید در ۳ یا ۴ مرحله ارزیابی کنید.
۹- ذهن را باز نگه دارید
میدانید که همه چیز به طور مداوم تغییر میکند به عنوان مثال مواردی مانند علم٬ ابزار٬ فناوری٬ مردم ٬ شغل ٬ نیازها٬ مکان ها و اولیت ها. فقط به این دلیل که یک سامانه یادگیری ترکیبی در سال گذشته موفق بوده است نمیتوان گفت که در ۵ سال آینده نیز موفق باقی خواهد ماند. هنگام به روز رسانی مطالب٬ طراحی ٬ نیاز های کاربران و اهداف یادگیری را در نظر بگیرید. اطمینان داشته باشید که رویدادهای آموزشی هنوز نیز مرتطبتند و در راستای یکدیگرند و نرم افزار هنوز تغییری نکرده است و اهداف کسب و کار مختل نمیشوند و این رویداد ها در راستای این اهدافند.
شما در دنیای یادگیری تنها نیستید. در صورت شک و تردید٬ سئوال بپرسید. جامعه یادگیری تمایل به همکاری و تعامل دارند و شما بایستی بیاموزید که چگونه یادگیری تعاملی به یادگیری ترکیبی کمک میکند تا سئوالاتتان را بتوانید به اشتراک بگذارید .
تبدیل آموزش سنتی به آموزش مدرن یا رویکرد یادگیری ترکیبی در حال افزایش است.
امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد تا متوجه شوید که روش آموزش ترکیبی چیست و چگونه میتوان از آن استفاده کرد. همچنین امیدواریم که مزایای گفته شده در این مقاله دلایل قانع کننده ای برای اینکه چرا شما باید یک روش یادگیری ترکیبی را اتخاذ کنید٬ ارائه داده باشیم.
قوانین ارسال دیدگاه
لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید: