جذب مخاطب بیشتر در طول وبینار

9 نکته برای جذب مخاطبان در طول وبینار

جذب مخاطب در طول وبینار راه حل ها و نکات قابل توجه زیادی دارد که در این مقاله سعی میکنیم به نه مورد از آنها اشاره نماییم؛

برگزاری آموزش از طریق وب کنفرانس، مزایای بسیاری دارد. یکی از جذاب‌ترین موارد این است که آموزش الکترونیکی و برگزاری وبینار، شرایطی برای یادگیری تعاملی و فعال فراهم می‌کند. یادگیری تعاملی هم، همانطور که از نام آن معلوم است، فرصت‌های منحصر به فردی برای جذب مخاطبان ایجاد می‌کند. در این مقاله، ۹ نکته برای افزودن عناصر تعاملی در وبینار ها و ارائه های وب کنفرانس خواهیم گفت.

چگونه وبینار خود را به صورت تعاملی ارائه دهید؟

 شاید از نظر برخی از افراد، اصطلاح «وبینار تعاملی» یک عبارت ضد و نقیض باشد. تصوری که این افراد از برگزاری وبینار و یا وب کنفرانس دارند این است: تصاویری از اعضای تیم، که در نقاط جغرافیایی مختلف پراکنده‌اند و منفعلانه به صفحه نمایش خیره شده‌اند و یک مجری که تند تند اسلایدها را ورق می‌زند و مرور می‌کند. شرکت‌کننده‌ها به زودی کِسِل می‌شوند و سراغ کارهایی چون چت‌هایی غیر مرتبط با بحث برگزاری وبینار، تمیز کردن صندوق ورودی ایمیل یا گشت و گذار در برگه‌های باز مرورگر می‌شوند و در نتیجه از بحث برگزاری وبینار منحرف می‌شوند.

در این سناریو، هیچ یک از افراد تعامل ندارند و هیچ کدام چیزی یاد نمی‌گیرند. با این حال، من اینجا می‌خواهم به شما بگویم که راه حل های آموزش آنلاین می‌توانند بسیار جذاب و موثر باشند.

برخی از مزایای برگزاری وبینار و وب کنفرانس واضح هستند و آنها را بسیار شنیده‌ایم، مواردی چون صرفه جویی در وقت و هزینه و تدراکات آسان برای آموزش دانش آموزان و دانشجویان، همچنین آموزشِ کارکنان به خصوص آموزش اعضای تیم های دورکار . علاوه بر این موراد، یک مزیت و یک دلیل برای استفاده از آموزش الکترونیکی و برگزاری وبینار وجود دارد که به اندازه سایر مزایا می‌تواند قانع کننده باشد و آن چیزی نیست جز ایجاد فرصت یادگیری تعاملی و فعال.

چرا وجود تعامل در بحث یادگیری اهمیت دارد؟

یادگیری فعال زمانی رخ می‌دهد که فراگیران با محتوای آموزشی درگیر شوند. آن‌ها تمرین‌ها و فعالیت‌هایی را در طول وبینار انجام می‌دهند و در مورد آنچه انجام می‌دهند فکر می‌کنند. در یادگیری فعال، دانش‌پذیران به جای اینکه فقط شنونده اطلاعاتی که ارائه می‌َشود باشند،‌ عمیقا با آن درگیر می‌شوند. تحقیقات نیز روی این موضوع صحه گذاشته است و نشان می‌دهد که یادگیرنده‌هایی که با آموزش تعامل دارند از نظر شناختی بیشتر درگیر می‌شوند. یادگیری فعال با تقویت درک، حفظ طولانی مدت و انتقال مهارت،‌ اثربخشی آموزش را افزایش می‌دهد.

به طور خلاصه،‌ آموزش زمانی تاثیر خود را خواهد گذاشت که فرد برای به دست آوردن آن تلاش کند. برای گرفتن نتیجه بهتر از آموزش‌های آنلاین خود، بر ایجاد تجربه برگزاری وبینار تعاملی تمرکز کنید، چرا که شرکت در وبینار تعاملی به افراد در درک، به خاطر سپردن و استفاده از مطالب شما کمک می‌کند.

۹ نکته برای برگزاری وبینار تعاملی و جذاب

عوامل مختلفی وجود دارند که می‌توانند آموزش الکترونیکی را جذاب‌تر کنند. ابتدا ویژگی‌های نرم افزار وب کنفرانس خود را به طور کامل بشناسید و از آنها به بهترین شکل استفاده کنید. دوم،‌ بر تقویت محتوای خود تمرکز کنید و قسمت سوم شامل فعالیت‌هایی است که تعامل را تقویت می‌کند. در این مقاله روی بخش سوم تمرکز خواهیم کرد و ۹ نکته برای افزودن تعامل به وبینار یاد خواهیم گرفت:

یک – در وبینار خود از نظرسنجی ها استفاده کنید.

یکی از سریع‌ترین راه‌ها برای جذب توجه افراد روی یک موضوع خاص این است که آنها در آن زمینه سنجیده شوند. در طول دوره آموزش،‌ نظرسنجی‌ها یا ارزیابی‌های آنی و در لحظه بگیرید. پرسیدن نظر افراد، آنها را وادار می‌کند در مورد پاسخ‌هایشان عمیق‌تر فکر کنند، موضوع را برای هر یک از افراد شخصی‌سازی می‌کند و از همین رو، به یادماندنی‌تر می‌شود.

منظور از شخصی‌سازی این است که فرد آن موضوع را در ذهن خود به زندگی واقعیش می‌برد، چه بسا با کمک یک تجربه یا خاطره خاص آن را تحلیل کند و به این ترتیب آن موضوع در ذهنش بال و پر می‌گیرد و ماندگار می‌شود.

شما به شیوه‌های مختلفی می‌توانید از نظرسنجی در برگزاری وبینار خود استفاده کنید. مثلا می‌توانید از شرکت‌کننده‌ها در مورد احساساتشان در زمینه یک موضوع یا تجربه آنها در یک مهارت خاص بپرسید، یا از آنها سوال کنید که در فلان موضوع، تاکنون چند بار به مشکل برخورده‌اند؟

دو – در طول وبینار، ‌مخاطبان خود را به مشارکت در بحث‌ها و فعالیت‌ها تشویق کنید.

اگر به مخاطبان خود این فرصت مشارکت در روند آموزش را بدهید، می‌توانید یادگیری را به یادگیری فعال و تعاملی تبدیل کنید. وقتی افراد وادار به انجام کاری شوند، ناخودآکاه توجه آنها بیشتر می‌شود و می‌توانند از تجربه یادگیری خود بیشتر استفاده کنند.

با طرح سوالات و تشویق افراد برای به اشتراک‌گذاری افکارشان – از طریق چت یا صوت- آنها را ترغیب کنید کاری بکنند. از افراد بخواهید که برای خواندن مطالب یا توضیح آنها داوطلب شوند. مجددا تاکید می‌کنم که یکی از بهترین روشها برای ایجاد تعامل با افرادِ دور از هم که در پشت کامپیوترها و موبایل‌ها نشسته‌اند، نظرسنجی‌ها هستند.

جذب مخاطب بیشتر در طول وبینار

سه – در طول وبینار، فرصت‌هایی برای استراحت و گفت و گو برای مخاطبان فراهم کنید.

انسان‌ها اگر در مورد آنچه می‌آموزند،‌ صحبت کنند،‌ اطلاعات آن را بهتر حفظ می‌کنند. با ایجاد انجمن‌های گفت‌وگو در طول وبینار خود،‌ برقراری این نوع تعاملات را تشویق کنید. یک سوال مطرح کنید، فراگیران خود را به چند گروه کوچکتر تقسیم کنید و از آنها بخواهید در مورد سوال با یکدیگر گفت‌و گو کنند. به عنوان مثال، در نرم افزار ادوبی کانکت می‌توانید از قابلیت اتاق‌های Breakout برای گروه‌بندی فراگیران استفاده کنید. منفعل بودن و ساکت نشستن در گروه‌های بزرگ، راحت‌تر است. علاوه بر این، در گروه‌های کوچکتر، افراد کمتر مضطرب می‌شوند و تمایل بیشتری به شرکت در مباحث خواهند داشت.

چهار – در وبینار خود، از عناصر بصری استفاده کنید.

جلب توجه دانش‌پذیران برای درگیر کردن آنها با محتوای شما بسیار مهم است. تصاویر قوی روش خوبی برای ایجاد درک سریع و ایجاد روابط احساسی است. اسلایدهای وبینار خود را با تصاویر بزرگ و‌ جالب و نوشته کم بسازید.

استفاده‌ی بجا از موشن‌ها نیز می‌تواند حواس فراگیران را جمع و متوجه مطالب آموزشی کند. همچنین با جابه جا شدن بینِ صحبت ویدئویی،‌ اشتراک‌گذاری صفحه و اسلایدها،‌ تغییر بصری ایجاد کنید. این تغییرات حواس بیننده را متوجه شما می‌کند.

پنجم – در برگزاری وبینار خود، شرایط ارتباطات اجتماعی ایجاد کنید.

مطالعه‌ای علمی نشان می‌دهد که بیش از ۷۰% از دانش‌پذیران، یادگیری «با دیگران» را ،چه آفلاین باشد چه آنلاین، بیشتر ترجیح می‌دهند. در واقع آنها با انجام کار گروهی، بیشتر با محتوای آموزشی درگیر می‌شوند.

با دادن فرصت تعامل برای مخاطبان در طول برگزاری وبینار و آموزش، یک تجربه یادگیری اجتماعی ایجاد کنید. به عنوان مثال، گروه‌های دو نفره ایجاد کنید و از آنها بخواهید تکالیف همدیگر را بررسی و تصحیح کنند. از فراگیران بخواهید به طور دوره‌ای در یک انجمن گفتگو شرکت کنند. پروژه‌های درسی تعریف کنید و برای انجام آنها، دانش‌پذیران را به گروه‌های کوچک تقسیم کنید. از فراگیران خود بخواهید در خارج از چارچوب آموزش‌ها نیز با یکدیگر در ارتباط باشند و آنچه را آموخته‌اند با هم به کار گیرند.

شش – محتوای وبینار خود را متمرکز نگاه دارید.

جریان محتوایی که قرار است در طول برگزاری وبینار ارائه دهید را در قالب فهرستی از سرفصل‌ها به مخاطبان نشان دهید. با این کار به زمان مخاطب خود احترام می‌گذارید. فراموش نکنید که افراد اینجا هستند تا مطلب خاص و مفیدی را بیاموزند. در استفاده از اطلاعات جانبی جالب اما خارج از موضوع محتاط باشید.

از خود بپرسید: آیا مخاطبان شما، می‌توانند مهارت مورد نظر را بدون دانستن تئوری عمیق موجود در پشت آن درک کنند؟ اگر نگفتن برخی از تئوری‌ها یا مثال‌ها و تحقیقات، خللی به بدنه اصلی آموزش‌های شما وارد نمی‌کند، شاید بهتر باشد از گفتن آن صرف نظر کنید و به ذکر منبعی برای آن در بخشِ منابع پیشنهادی بسنده کنید.

حتی اگر به این نتیجه رسیدید که این اطلاعات اصلا نیاز نیستند، پیشنهاد می‌کنم آن را از منابع پیشنهادی نیز بردارید تا کلیت محتوا و وبینار شما جامع و متمرکز باقی بماند.

جذب مخاطب در وبینار

هفت – برای برگزاری وبینار خود از ترکیبی از مدیای مختلف استفاده کنید.

از انواه مختلف رسانه و مدیا در کلاس های آنلاین و وبینارهای خود استفاده کنید. اسلایدهای ایستا، حتی با وجود تصاویر جالب توجه و نوشته‌های اندک، کافی نیستند. با استفاده از مواردی مانند ویدیوهای مرتبط یا اینفوگرافیک‌ها، جذابیت وبینار خود را افزایش دهید.

درست مانند تصاویر، مطمئن شوید که مدیایی که انتخاب می‌کنید واقعا جذاب باشد. به عنوان مثال، آیا فیلم از کیفیت بالایی برخوردار است؟ آیا آنقدر خوب هست که توجه افراد را حفظ کند؟ به اندازه کافی سرگرم‌کننده است؟ آیا گرافیک چشم‌نوازی دارد؟ آیا فهم آنها آسان است؟ آیا محتوای آن، مستقیما با هدف برگزاری وبینار ارتباط دارد؟

هشت – از بعد عملکردی و اجرای تمرین‌های عملی در برگزاری وبینار خود غافل نشوید.

چنانچه فردی در آموزش‌هایش، فرصت تمرین عملیِ آموخته‌هایش را پیدا کند، به احتمال زیاد آنها را مجددا در کار خود استفاده می‌کند. تمرین‌های عملی تدارک ببینید و دانش‌‌پذیران خود را با آنها درگیر کنید. از آن‌ها بخواهید با چالش‌های واقعی که آموزش‌ها می‌تواند به آنها کمک کند روبه رو شوند. در حقیقت،‌ برقراری ارتباط با تجربیات واقعی،‌ محتوای آموزشی را برای دانش‌پذیران شما واقعی می‌کند و این باعث جذابیت و به یاد ماندنی شدنِ آن می‌شود.

نه – در طول وبینار خود، از جادوی گیمیفیکیشن استفاده کنید.

گیمیفیکیشن به روشی محبوب برای بهبود مشارکت یادگیرنده در دوره های آنلاین تبدیل شده است. افزودن رقابت دوستانه، تعامل قوی‌تری ایجاد می‌کند. یک نظرسنجی نشان داد که ۸۵% از افراد، با نرم افزاری که عناصر گیمیفیکشن دارد، زمان بیشتری می‌گذرانند. اضافه کردن بازی در آموزش، راهی عالی برای جلب توجه دانش‌پذیران است.

گیمیفیکیشن در LMS، به خوبی قابل پیاده‌سازی است و با این سیستم می‌توانید برای اعمال عناصر گیمیفیکیشن به عنوان مکمل وبینارهای خود استفاده کنید. برای مثال، پس از برگزاری وبینار، برای سنجش پیشرفت مخاطبان و مهمتر از آن، نشان دادن این پیشرفت به آنها، تکالیفی را برای آن‌ها ارسال کنید. برای افزودن چاشنی رقابت، یک جدول رتبه‌بندی داشته باشید. چالش تنظیم کنید و به مسیر یادگیری، سطوح اضافه کنید. همچنین می‌توانید برای افرادی که چالش‌ها را تکمیل می‌کنند، امتیاز یا مدال  اعطا کنید.