بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک، پست الکترونیک، دولت الکترونیک همه این ها جزء دلخواه های جامعه ایرانی هستند حتی اگر خیلی ها برایشان سخت باشد که خودشان را با این شرایط هماهنگ کنند، حوزه یادگیری الکترونیک یا آموزش الکترونیک هم یکی از همین آرمان هاست. حذف محدودیت زمان، مکان و سن آموزش گیرنده و ایجاد عدالت در توزیع آموزش و کیفیت آموزش، چیزهایی هستند که برای ایجاد آموزش مجازی آن هم از نوع تخصصی و آکادمیکش در دانشگاهای مجازی مورد نظر بوده و هست.
دغدغه های یک دانشجوی مجازی
سرعت پایین اینترنت و قطع و وصل های ناگهانی و زیاد آن یکی از نگرانی ها و دردسر های دانشجوهای مجازی است، سرعت اینترنت را هم شاید بتوان با هزینه بیشتر و استفاده از اینترنت پر سرعت حل کرد ولی مورد دوم همچنان یکی از معضلات است.
یکی از نگرانی های دانشجویان مجازی و آن دسته از کسانی که می خواهند به این جور دانشگاه ها بروند این است که مدرک دانشگاه مجازی چه قدر اعتبار دارد، در این مورد هم با توجه به قانونی که برای تحصیل در دانشگاه های مجازی نوشته شده باید بگوییم که: “مدرک فارغ التحصیلی دانشجویان این دوره مثل دانشجویان دوره های حضوری با قید دوره آموزش الکترونیکی صادر خواهد شد”
و اما بحث مهم و نگران کننده هزینه ها، در هزینه های تحصیلی دوره های آموزش الکترونیکی و دانشگاه های مجازی بر اساس تصویب هیئت امنای دانشگاه مورد نظر می باشد و هر سال هم بر اساس نرخ تورم هم تغییراتی در آن به وجود می آید. این هزینه ها در نگاه اول بسیار زیاد هستند با توجه به این که هیچ خدمات رفاهی هم برای دانشجوها در نظر گرفته نشده و از حضور در کلاس درس و ارتباط مستقیم با استاد هم محروم است. توجیه دانشگاه مجازی در این مورد، هزینه های زیاد تولید منابع درسی و استفاده از اساتید معتبر و فناوری های روز است!
نگرانی اعتبار مدرک هم وجود ندارد، چون مدرک دانشگاه مجازی به تأیید وزارت علوم می رسد. با این مدرک هم در دانشگاه های معتبر داخلی و هم در صورت پذیرش در دانشگاه های خارجی می شود ادامه تحصیل داد.
در مورد پذیرش دانشجوهای جدید، تا قبل از این جذب دانشجو به عهده خود دانشگاه ها و با هماهنگی وزارت علوم بود، به این ترتیب که دانشگاه ها خودشان معیارهایی را برای جذب دانشجو تعیین می کردند، اما در دوره های جدید پذیرش دانشجوها زیر نظر سازمان سنجش آموزش کشور است ولی با برگزاری یک آزمون اختصاصی که همزمان با آزمون سراسری نیست.
دانشگاه مجازی ایرانی
بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک، پست الکترونیک، دولت الکترونیک همه این ها جزء دلخواه های جامعه ایرانی هستند حتی اگر خیلی ها برایشان سخت باشد که خودشان را با این شرایط هماهنگ کنند، حوزه یادگیری الکترونیک یا آموزش الکترونیک هم یکی از همین آرمان هاست. حذف محدودیت زمان، مکان و سن آموزش گیرنده و ایجاد عدالت در توزیع آموزش و کیفیت آموزش، چیزهایی هستند که برای ایجاد یک نرم افزار آموزش مجازی LMS آن هم از نوع تخصصی و آکادمیکش مورد نظر بوده و هست. از طرف دیگر نیازهای جدید نسل های جدید در مورد آموزش های آکادمیک و مهارتی و درخواست دانش محور و مبتنی برفناوری اطلاعات بودن آن با ادامه استفاده از روشهای سنتی نظام آموزشی پاسخگو نیست. این حرف و حدیث ها اصلا به معنی این نیست که دانشگاه های سنتی قابلیت ندارند و یا قرار است به صورت کامل از دنیای آموزش حذف بشوند، این فقط به معنای استفاده از فناوری ها و امکانات جدید برای از بین بردن محدودیت هاست.
با توجه به این موضوع، آموزش الکترونیک در نظام آموزشی، بعضی از دانشگاه های ایران سعی کردند در جهت رسیدن به این هدف ها و استفاده از امکانات و مزایای آن، شعبه های مجازی شان را هم راه اندازی کنند. باید توجه کنیم که در رسیدن به این نتیجه یعنی راه اندازی دانشگاه مجازی با استانداردهای بین المللی باید برنامه ریزی دقیقی انجام داد و زیرساخت های کشور را هم آماده کرد.
به همین منظور فعالیتهای مطالعاتی و تحقیقاتی و فراهم آوردن مقدمات اجرایی، در دستور کار این دانشگاه ها قرار گرفت. در کنار این فعالیتها انجام مطالعات تطبیقی و بررسی روند پیشرفت و توسعه آموزش های الکترونیک جهت بررسی راهکارهای مناسب اجرایی مدنظر قرارداده شد. در نهایت و پس از تحقق بخشی از اهداف پیش بینی شده و براساس نتایج بدست آمده و با صلاحدید مسئولان و دست اندرکاران این دانشگاه ها، برنامه ریزی های لازم جهت تحقق اهداف بعدی در این زمینه صورت گرفت که در همین راستا، راه اندازی پرتال آموزش الکترونیکی به مرحله اجرا درآمد.
در ایران دانشگاه شیراز، بنا به ادعای خودش، به عنوان اولین دانشگاه کشور موفق به شروع رسمی این نوع دوره آموزشی دانشگاهی شده است. در این نوع آموزش، اکثر فعالیت های آموزشی از قبیل ثبت نام، انتخاب واحد دریافت مطالب درسی، مذاکره با استاد از طریق شبکه رایانه ای اجرا و در بعضی موارد کلاس های رفع اشکال و برخی کلاس های آزمایشگاهی به صورت حضوری ولی با زمان بندی مناسب اجرا می شود.
باید بپذیریم که دنیای مجازی و آموزش مجازی یکی از انتخاب های اول نسل جدید خواهد بود و تلاششان برای پیگیری این موضوع با افزایش تقاضای ثبت نام در دانشگاه های مجازی مشخص تر می شود. وقتی یک نسل به باوری نسبت به یک موضوع رسید حتما از آن استفاده هم خواهد کرد. پس بعید نیست که در آینده ای نزدیک شاهد حضور افرادی در کارهای اجتماعی باشیم که مدارک مجازی گرفته اند تنها نکته ای که مهم است این است که این آموزش ها استاندارد لازم را در مقایسه با روش سنتی دارند یا نه؟!
بزرگ ترین و بهترین دانشگاه های آنلاین جهان
برای بسیاری از دانشجویان دانشگاهی که قرار است در آن تحصیل کنند، از اهمیت بسیاری برخوردار است و حتی شاید بتوان گفت که برای افراد زیادی، دانشگاه معتبر مهم تر از رشته ای است که قرار است در آن تحصیل کنند. سال های بسیاری از تاسیس دانشگاه های آنلاین در جهان می گذرد و جالب است که بدانید در کشورهای دیگر اهمیت بسیاری به دانشگاه های مجازی داده می شود. به طور مثال در آمریکا در حدود ۲ میلیون نفر مدرک معتبر تحصیلی خود را از سیستم آموزشی مجازی دریافت کرده اند و پیش بینی شده است که در سال های آینده از هر ۱۰ دانشجو ۴ نفر به طور تمام وقت در سیستم های آموزشی آنلاین ( ال ام اس ) ثبت نام می کند. دکتر مایک کری که در دانشگاه جورج واشنگتن فعالیت می کند، طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام داده است، بر این نظر است که بیشتر مردم اعتقاد دارند سیستم های آنلاین آموزشی باعث می شوند، سیستم های سنتی از بین بروند و به این ترتیب بسیاری از والدین مجبور می شوند از فرزندان خود بیشتر مراقبت به عمل آورند. زیرا در روش های مجازی، مدرسه یا دانشگاهی در کار نیست و فرزندان دیگر در کلاس های سنتی و متداول شرکت نخواهند داشت. به این ترتیب والدین باید نظارت و کنترل جدی تر و بیشتری روی فرزندانشان داشته باشند و به همین خاطر نگرانی های آن ها بیشتر خواهد شد. برخی از دانشگاه های جهان در زمینه سیستم های مجازی فعالیت خود را گسترش داده اند. اگر شما هم تصمیم دارید در یک دانشگاه مجازی تحصیل کنید، شاید بد نباشد که با تعدادی از دانشگاه های معتبر جهان در این زمینه آشنایی پیدا کنید.
پر طرفدارترین دانشگاه های مجازی
این دانشگاه پر طرفدارترین دانشگاه در میان مکان های تحصیلی موجود است و این مرکز آموزشی ۲۳ رشته مختلف در مقطع لیسانس و فوق لیسانس ارائه کرده است و برای دوره های کوتاه مدت آموزشی اش گواهی معتبری به دانشجویان ارائه می کند.
دانشگاه مجازی آیو
در حال حاضر رشته های آنلاین مدیریت مراکز درمانی، امور اداری و مرتبط با بازرگانی، توسعه شاخه های مربوط به روانشناسی سازمانی، بازاریابی، فناوری اطلاعات و زیر شاخه های آن، ارتباطات دیداری، حقوق جزایی و وکالت و همچنین تعلیم و تربیت از مهم ترین رشته هایی هستند که در این دانشگاه برای دانشجویان علاقه مند ارائه می شوند.
دانشگاه مجازی والدن
این دانشگاه بیشتر در سطح فوق لیسانس رشته هایی را ارائه کرده است و در حال حاضر ۲۴ رشته مختلف، به صورت آنلاین دارد این دانشگاه است و رشته بازرگانی و امور اداری تنها رشته در مقطع لیسانس است که توسط این دانشگاه ارائه شده است. دیگر رشته ها مانند بهداشت عمومی و علوم انسانی در مقطع فوق لیسانس ارائه شده اند.
دانشگاه مجازی ریلند
این دانشگاه از معتبرترین و قدیمی ترین دانشگاه هایی است که در سیستم مجازی تاسیس شده است و تا به حال ۲۳ رشته مختلف در مقطع لیسانس بدون نیاز به دانشنامه، ۴۳ رشته در مقطع لیسانس با دانشنامه، ۳۸ رشته در مقطع فوق لیسانس و رشته مدیریت را در مقطع دکترا ارائه کرده است. اما همه واحدها در این دانشگاه به صورت آنلاین نبوده و برای گذراندن تعدادی از آن ها دانشجویان مجبور هستند که در سر کلاس ها حاضر شوند.
قوانین ارسال دیدگاه
لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید: